Digitale Fotografie Vakantie

Nikon Z8 test

Nikon Z8 met ADL 2.0!
Patrick Mollema

Nikon heeft het een tijdje lastig gehad. Maar ze zijn wel helemaal terug daar waar ze horen. Het beste van het beste. Niet dat het ooit anders is geweest, maar het valt inmiddels weer wat meer mensen op.

Waar Canon meer een marketing bedrijf vergeleken met Nikon zorgt ervoor dat de eerst genoemde veel beter verkoopt dan de laatste. Betere verkopen wil niet zeggen dat het ook de beste camera's zijn. Daar valt wel wat op af te dingen. Canon blijft dynamisch bereik tekort komen vergeleken met Nikon. En Sony is op papier erg veel belovend qua specificaties maar net als bij Fuji blijven er hardnekkige fouten terugkomen.

Nikon is meer een merk voor liefhebbers en puristen. En zo is daar nu de Z8. Het kleine broertje van de Z9.
Stacks Image 16

Verieuwingen

In eerste instantie is het meest opvallende aan de Nikon Z8 dat er geen sluiter meer in zit. Dat heeft één heel groot voordeel. Dan kan die namelijk ook niet meer slijten of kapot gaan. Of na verloop van tijd zoals de "oude" gordijnsluiter niet helemaal meer juist op tijd te lopen. Dan is een belichting geen 1/60 e sec meer maar bijvoorbeeld een 1/50 e sec. Dat kan niet meer met een camera zonder sluiter. Naar mijn idee maakt Nikon hier veel te weinig rumoer over. Dit is absoluut een uniek punt. Net als de Z mount vatting. Ooit lang geleden heb ik er al eens een blog over geschreven. Patrick Kijkt: Size does matter

Maar Nikon zou Nikon niet zijn als ze ze veel te weinig aandacht geven aan dit soort unieke punten. Er is geen camera merk op Full frame gebied die een grotere vatting voor objectieven heeft. Licht kan daardoor beter rechtdoor en nog belangrijker, het objectief kan dichter bij de beeldsensor geplaatst worden. Ik herhaal het maar weer eens namens Nikon. Zonde dat ze deze punten zo laten liggen. Zo ook weer bij de Z8. En zo heb ik nog wel een paar puntjes. waar is toch de tijd gebleven dat ik de Marketing deed voor geheel Nikon Europa? Benadadruk je sterke punten en blij ze herhalen. Het gaat tegenwoordig alleen maar over idiote specificaties die er niets toe doen. Maar lees vooral verder, want ik ga nu wel verder schrijven over de beste camera die er is op dit moment.

Qua aantal pixels en beeldsensoren is er niks nieuws onder de zon. Het is de zelfde als de Nikon Z9. Maar ook hetzelfde als de Nikon Z7 II, 45.7 miljoen pixels om precies te zijn. En eigenlijk is dit allemaal niet zo boeiend. Het was al goed en is nu nog steeds goed, maar wel weer net water beter. Vooral qua scherpte is er weer wat gewonnen. 45 miljoen pixels is veel voor een Full frame sensor. Het werkt echter perfect. Waar zal ooit de grens liggen?
Waar ik het niet over ga hebben!

Ik ga niet bespreken dat de Z8 120 foto's per seconde kan maken. Volkomen belachelijk en vooral ook onnodig.

Ik ga mij ook niet mengen in de discussie welke AF systeem het snelst of het beste is. Ridicule discussies van en voor Youtubende mensen die geen idee hebben wat echt belangrijk is. Maar ja ze moeten wat roepen en filmpjes blijven produceren.

Ook ga ik het niet hebben over 8K video's maken. Ik heb er geen verstand van en is voor mij als fotograaf volkomen overbodig.
Batterij levensduur ga ik het ook niet over hebben. Dat zit wel goed.

En ook over de keuzes voor geheugen kaarten ga ik niets schrijven. Wat ik wel ga beschrijven is veel interessanter voor jou. En je komt het nergens tegen.



Nikon Z8 en ADL 2.0!!!

Het is alweer een camera met 45 miljoen pixels. Daar is niets schokkends aan. Het is inmiddels de vierde Nikon systeem camera die dit biedt. Daarin vind je geen nieuws. Het nieuws is….. tatatatatatatatataaaaaaa het waanzinnig goed werkende ADL ( Active Dynamic Lighting). In gewoon Nederlands het kunnen ophelderen van zwarten. Dat werkte al generaties lang heel erg goed bij Nikon. In de Z8 is het echter naar een nog veel hoger niveau getild. Nikon was al het beste met dit systeem, beter dan DRO functie van Sony en beter dan het AOL systeem van Canon. En Fuji reken ik niet mee. Spelen met S en H functie is iets heel anders dan actief de zwarten ophelderen. Dat kun je niet met elkaar vergelijken.

De grote truc bij Nikon was en is nog meer dat je je hoge lichten erin fotografeert., Die mogen dus niet uitbijten. Dan worden bij moeilijkere foto's je zwarten te donker. Dan zet je je ADl aan en licht je de zwarten een beetje op. Dat kan in verschillende gradaties. Bij de oudere genaratie Nikon camera's was dat in de standen laag - normaal - hoog en extra hoog. En nu zijn er bij de Z8 nog twee standen erbij gekomen. Nog hoger en nog effectiever.

Active D Lighting nader bekeken

Onderstaande foto is een voorbeeld van een extreem hoog contrast foto. De hoge lichten zat en er inmiddels in. Kijk hieronder. En daardoor wordt alles wat echt zwart is blauw als je het later nakijkt op je computer in dit geval met Capture One.
Stacks Image 232
Dat ziet er op je beeldscherm er dan uit als hierboven. De echte foto staat hieronder.
Stacks Image 234
Een schier onoverkomelijk probleem qua belichten. Ik dacht laat ik eens even de ADL gaan proberen. Iets wat ik altijd doe in dit soort situaties. Toen kwam ik erachter dat er extra standen waren bij gekomen. Maar veel belangrijker nog, dat de de ADL functie enorm verbeterd is. Letterlijk het verschil van dag en nacht. Kijk hieronder wat er gebeurt als de de ADL op extra hoog instelt. Kijk wat er gebeurt met de donkere partijen! En de ADL blijft van de hoge lichten af. Ook dat is een extra verbetering.
Stacks Image 153
Exact dezelfde belichting als de foto daarboven. Maar nu met ADL extra hoog. Ik was ste verbaast hoeveel details er in de schaduwen terug gewonnen konden worden. Waarom wist ik dit niet? Waarom heb ik niemand hierover gehoord. Niemand die dit opgevallen is! Te gek voor woorden. Ik ben echt niet de eerste die een Nikon Z8 test schrijft, maar ik ben wel de eerst die hier iets over schrijft. Zo gigantisch veel beter geworden deze functie, terwijl het al de beste was en dan niemand die dit opvalt.

Weer een gevalletje van testen en fotograferen in RAW? Moet haast wel. Maar goed dan weet je het nu. Beter laat dan nooit. En ook raar dat Nikon zelf hier niets over geschreven heeft. Wat doen ze hun marketing toch slecht. Dit is een unieke functie. Niemand heeft het. En als ze het hebben zeker niet zo goed als in de Z8. Dit is in mijn ogen het allergrootste pluspunt van de Z8. Het wordt wel erg makkelijk op deze manier. Bijna te makkelijk. De grootste contrasten kun je met het grootste gemak op deze manier overbruggen. En waar hebben fotografen altijd problemen mee? Juist, met het overbruggen van contrast verschillen. Dat wordt met de Z8 en waarschijnlijk ook de Z9 nu appeltje eitje. De Z9 heb ik alleen niet gezien dus ook niet getest. Maar echt, dit is waarom je een Z8 zou willen kopen. Alleen al op dit punt. Het is de reden waarom ik een Hasselblad heb. Het grote dynamische bereik. En grote pixels. Deze Z8 komt net zover als een Hasselblad met het overbruggen van moeilijke contrasten. Het is ongelofelijk knap wat Nikon heeft gemaakt.

Scherpte en Bokeh

Ja, dat zit wel goed. Maar dat is het ook bij de duurdere Sony's en Canons. Ik denk wel dat Nikon een stapje verdergaat doer haar Z mount systeem. Grotere openingen rechtere lichtinval en ga zo maar door. Dat heeft Nikon vanaf de allereerste Z camera gewoon heel slim aangepakt. Size does matter.
Stacks Image 161
Ik hoef dus niet nietszeggende foto's als bovenstaande foto's te laten zien om hoe goed of hoe scherp de Nikon Z8 en haar lenzen zijn. Dat mag ook wel voor al dat geld.
Stacks Image 238
En dan nog een crop laten zien op 200% om te laten zien hoe scherp het is en blijft. Het is indrukwekkend, absoluut, maar dit zijn niet de echte testen.Nikon objectieven zijn zo goed.
Stacks Image 171
Dan vind ik de hier bovenstaande foto overtuigender. Voorste deel van de kapotte trapleuning is superscherp. Gemaakt met de Nikon 70-200 mm F/2,8. Maar kijk nu eens naar de super rustige achtergrond. Terwijl die in het echt best wel druk was. Kijk wat een mooie egale en rustige bokeh doet met een foto. Ik vind dit overweldigend mooi. Het is het samenspel tussen camera body en objectief. Beiden zijn top en ja dat ga je dan wel zien. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Daarover later mee.
Stacks Image 240
Foto gemaakt met de 105 mm macro van Nikon. Wederom prachtige scherpte, maar de bokeh, de onscherpte, vind ik nog veel en veel mooier. Nog ééntje dan.
Stacks Image 242
Zo lekker om naar te kijken. Zo scherp en zo natuurlijk qua kleuren. Terwijl de cursist in dit geval als een beetje bezig was geweest met zijn camera instellingen. Iets contrast en lokaal contrast verhoogd. Dat kan ook met de Z8. Belangrijke instellingen en toevoegingen voor je jpg fotografie. Bij mensen kun je zelfs de hui verzachten. Ik heb niet tijd genoeg gehad om het tot op de bodem uit te zoeken. Maar die huid verzachting instelling is een combinatie van het veranderen van contrast en lokaal contrast. Dat weet ik zeker. Een voorbeeld daarvan kun je hieronder zien.
Stacks Image 244
De huid van mijn dochter is nog zachter geworden. Was dat nodig dan? Nee maar het was wel leuk om het uit te proberen tijdens de cursus door cursist Fer. Het werkt echt wel. En ondanks dat de contrasten absoluut wat naar beneden worden gedrukt in combinatie met zachter verscherping en een lager verscherping middenbereik, blijft de foto goed qua contrasten die voor een zwart wit foto toch vaak wel nodig zijn.

Beeldstabilisatie

Ik heb veel gezien in mijn leven. Maar nog nooit dat ik met de Nikon 100-400 mm Z mount een 1/13 e sec uit de hand scherp kon schieten zonder bewegingen op de stand 400 mm. Dat is heel erg indrukwekkend. Helaas ben ik de voorbeelden kwijt geraakt. Dat is jammer, maar ze waren echt super. Je zult me dus even moeten geloven op mijn blauwe ogen.

Flitsen

Trapte ik er toch mooi in. Met god flitsen kreeg ik in eerste instantie de synchronisatie niet goed. Dat was best wel even zoeken. Ik die alles weet van flitsen, Godox en Nikon en ik kreeg toch de flitsers van Godox in eerste instantie niet goed aan de gang. Er is namelijk een addertje on het gras aanwezig.

DE Z8 kan in principe op 1/200 FP of een 1/250 FP ingesteld worden. Voor degenen die het niet weten. FP zorgt ervoor dat je boven je maximale sluitertijden kun blijven flitsen. Het gaat wel ten koste van flits vermogen maar dat kun je compenseren. Ik zette die op 1/250 FP en toen kwam de balk in beeld. Een teken van dat de sluiter al dichtgaat terwijl de flitser nog aan het flitsen is. En ik kreeg het niet weg. De trigger van Godox moest in principe al compatibel zijn met de Z8. Maar er was iets anders. Zo stom.

De Nikon Z8 heeft geen sluiter!!!! Dus moet je de Nikon Z8 gewoon op een 1/200 sec zonder FP laten staan. En dan doet alles het perfect. Grappige denkfout van mij. Iedere Nikon camera zet je altijd op de FP functie als je wilt gaan flitsen waardoor snellere sluitertijden beschikbaar komen. Bij de Z8 moet je dat dus niet doen. Gewoon op synchronisatie 1/200 e seconde laten staan.

Nadelen:

Er is maar één nadeel. En dat is de prijs. Tijdens de test die ik zelf heb uitgevoerd en het gene wat ik gezien heb wat door de cusist werd gemaakt ben ik echt wel verliefd geworden op deze Nikon Z8. Wat een beest van een camera. Maar ook een beest van een prijs. 4500 euro om precies te zijn. Ik kan het me helaas niet veroorloven, maar anders….

De camera is het echt wel waard. Daar wil ik niet over discussiëren. Het is gewoon top van de top op camera gebied. Hoeveel cursisten of fotografen kunnen dit betalen? Helaas te weinig.

Voordelen:

Topkwaliteit voor een betaalbare prijs. Ondanks dat ik het zelf niet kan aanschaffen durf ik wel zo te schrijven. Ik ben maar een arme professionele fotograaf. Maar wel met een moderne Hasselblad. En daarin zit nog een leuke vergelijking. Wat ga ik een Nikon Z8 vergelijken met een Hasselblad 907 CXII? Ja dat ga ik.

Het ADL van de Z8 is zo sterk dat die heel dicht in de buurt komt van een Hasselblad voor wat betreft het overbruggen van zeer hoge contrasten. Qua scherpte niet. Daar blijft de Hasselblad met kop en schouders boven alles en iedereen uitsteken. Maar het werken met een Nikon Z8 is zoveel aangenamer. Gewoon direct in jpg knallen en topkwaliteit hebben als je klaar bent met fotograferen. Met een Hasselblad zal je toch nog eerst altijd achter je computer moeten nabewerken. Echt het allergrootste nadeel van een Hasselblad, je kan de foto niet afmaken. Gewoon fotograferen zoals je het wenst te maken kan met een Nikon Z8 perfect.

Met de Nikon Z8 is het weer beter maar vooral ook nog een stuk makkelijker geworden. De elektronische sluiter is ook een voordeel. Met de bijbehorende bescherming voor de beeldsensor zodat er in principe nooit meer vuil op kan komen. Dat is zo'n enorm voordeel. 45 miljoen pixels is leuk en aardig, maar niet echt kritisch voor de eind beoordeling. Net als de te gebruiken geheugen kaarten. En al helemaal niet dat je 120 foto's in eens seconde kunt maken met de Z8. Totale nonsens is dat.Je bent een fotograaf, geen filmer.
De plussen
  • Heel groot dynamisch bereik, 14.6 stops (officieel maar het is door de verbeterde ADL functie nog een stuk hoger)
  • Zo enorm scherp, niet normaal
  • Zeer betrouwbaar histogram
  • Mooie betrouwbare kleuren en goed af te regelen
  • Degelijke bouwkwaliteit
  • Backlight toetsen zodat je in het donker makkelijk je knoppen kunt vinden. Geniaal.

De minnen

  • De prijs.
Resumé:
De allerbeste camera die er op dit moment is. Tezamen misschien met de Z9, maar die heb ik niet gezien.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.5
10.
9.9
10
9.5
9.9
9.0
Beoordeling 9.7